Najprostszy przepis na chleb gryczany (bez glutenu, mąki, drożdży).

Chleb z kaszy gryczanej.

Chleb z kaszy gryczanej wypiekam sama w domu. Przepis jest bardzo prosty, chleb pyszny, syty i zdrowy, a koszt niewielki. Zrobienie takiego chleba nie jest pracochłonne, ale przygotowanie wymaga kilku godzin, ponieważ musi swoje odstać. Sama praca nad nim to ok. 15 minut w kuchni.

Nie mogłam nigdzie znaleźć (oprócz online) białej kaszy nie dzielonej na woreczki, dlatego kupuję tą paczkowaną z Biedronki i całe opakowanie 400g starcza mi na 1 chleb 3,99zł, do tego słonecznik łuskany 200g 2,99zł, siemię lniane Sante 400g w Carrefourze kosztuje 2,79zł, a sól himalajska Sante 350g- 2,99zł.

Jeśli chleb nam zasmakuje, a robimy zdrowe zakupy online, to można tam kupić nawet 1kg słonecznika za 5,99zł, 1kg siemię lniane za 4,99 zł, sól himalajska 1kg za 3,99zł, więc łączny koszt takiego chleba jest naprawdę niski.

Mój ulubiony sklep online ze zdrową żywnością to: marketbio.pl. Korzystne ceny mają często w bdsklep.pl

Najprostszy przepis na chleb gryczany (bez glutenu, mąki, drożdży).

 

Składniki na chleb gryczany:

  • kasza gryczana biała- 400g
  • woda
  • sól (himalajska)- 1,5 łyżeczki
  • słonecznik łuskany- 70g (opcjonalnie)
  • siemię lniane- 70g (opcjonalnie)

Niekoniecznie trzeba dodawać słonecznik i siemię lniane, ale taki z dodatkami bardziej mi smakuje. Można popróbować też z ziołami i przyprawami, aż znajdziemy nasz ulubiony smak.

Najprostszy przepis na chleb gryczany (bez glutenu, mąki, drożdży).

1. Przepłukujemy kaszę na sicie. Wsypujemy do dużej miski. Zalewamy wodą tak, żeby woda pokrywała kaszę i była ok. 1 cm nad nią. Mieszamy. Odstawiamy na całą noc (8-10h). Na wierzchu pojawi się pianka, a woda zrobi się mętna.

2. Rano mieszamy. Jeśli kasza pochłonęła całą wodę, dolewamy tak, żeby cała kasza była pokryta wodą i odstawiamy na kolejne kilka godzin (3-5h). Jeśli nie pochłonęła to przemieszaj o odczekaj ok. 1h.

3. Mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta. Jeśli woda wypłynęła nad kaszę, to trzeba ją odlać. Całość blendujemy. Dodajemy sól, słonecznik, siemię lniane. Dokładnie mieszamy. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy ok. 50-55min. w 200 stopniach (na wierzchu pojawi się lekko spieczona skórka). Wyjmujemy z brytfany i czekamy do ostudzenia.

Ja zazwyczaj piekę dwa chleby na raz i mrożę, a później rozmrażam na bieżąco. Dzięki temu oszczędzam trochę prądu i czasu 😉

Najprostszy przepis na chleb gryczany (bez glutenu, mąki, drożdży).

Spróbujcie. Bardzo polecam!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *